Ejen hartanah perlu ada tag perunding diperakui, elak broker haram, kata Zuraida

2019-07-28

KUALA LUMPUR: Pemegang kepentingan termasuk pemaju perlu memastikan mereka yang terlibat dalam pemasaran projek hartanah diperakui dan memiliki tag pengenalan perunding hartanah (REN), kata Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Zuraida Kamaruddin.

Menurut Zuraida beliau dimaklumkan bahawa amalan hartanah memerlukan REN diperakui dan diberikan tag yang dilampirkan dengan syarikat hartanah.

“Saya dapati banyak ejen yang memasarkan projek untuk pemaju, sebagai contoh di kompleks beli-belah dan di tempat lain, tidak mempunyai tag … ini dianggap sebagai pelanggaran undang-undang.

“Ini kerana hanya mereka yang mempunyai tag yang disahkan undang-undang dan mereka mempunyai keupayaan undang-undang untuk mewakili pemaju,” kata Zuraida dalam ucapan pada Malam Gala dan Anugerah Hartanah Nasional ke-11 di sini, malam tadi.

Teks ucapannya dibacakan oleh timbalan ketua pengarah kementerian Dr Alauddin Sidal.

Zuraida berkata, orang ramai perlu mendapat khidmat daripada ejen yang diperakui dengan meminta tag untuk membantu mereka menjual atau memperoleh harta supaya tidak ditipu oleh broker haram.

Ads